Д-р Асен Асенов, началник на отделението по уши, нос, гърло в УМБАЛ „Пловдив”

УНГ лекари взеха материал за биопсия от око през носа

Ели Крумова - неделя, 29-01-2017 - 18:00

Високотехнологична биопсия на пациентка, която има тумор на окото, направиха лекари в УМБАЛ „Пловдив”. Екипът специалисти по уши, нос и гърло в здравното заведение прави процедурата за първи път. Това съобщи д-р Асен Асенов, началник на отделението.

Болната е 45-годишна жена от Пловдив, приета в очно отделение заради нарушения в зрението в дясното око. Преди да постъпи в УМБАЛ-Пловдив, пациентката е лекувана повече от 6 месеца неуспешно за различни очни болести в лечебната мрежа в страната. Офталмолозите в ОРБ имат съмнение за туморен процес, който се доказва след изследване с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). Той се установява в дясната орбита, но медиците имат съмнения, че с туморния процес са ангажирани и синусите и затова тя е пратена за консултация в УНГ.

За да се постави диагноза, медицинският екип взема биопсия - прониква през  носа ендоскопски и достига до орбитата на окото, като срязва тънката вътрешна костна преграда на орбитата. Взето е парченце за изследване, което конкретизира диагнозата – невробластома. За съжаление попаднахе на туморна маса, ангажираща мускулите на окото и пациентката бе насочена за лечение в онкологията, заяви д-р Асенов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.