Снимка бТВ
13 500 квестори ще пазят изпита по български език

Тайни места за зрелостниците на матурата

Агенция Монитор - сряда, 17-05-2017 - 11:30

Всеки зрелостник ще има конкретно място на матурата по български език  и литература, което няма да знае до последния момент, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Местата ще бъдат номерирани и чак щом влезнат в залата, абитуриентите ще разберат къде точно трябва да седнат. 
На изпита по български език и литература, който ще се проведе в петък ще има 4049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит, насрочен за вторник – 4147. Общо 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение, обясниха още от МОН
Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване. Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите. 
11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература.  За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване. 
13 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, както и в коридорите и на входа на училището. На втората матура, която е по предмет по избор зрелостниците ще бъдат съблюдавани от 13 000 квестори. 
При провеждане на матурите имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. Те са избрани 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в Х и ХI клас. 
Изпитите започват точно в 8 часа и са с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Четири са изпитите, които са разделени на два модула – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.
По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.