Шефът на правната комисия Данаил Кирилов призова останалите депутати да не затъват във формален процедурен анализ, а да действат.

Всички срещу ГЕРБ: Решението за референдума не проби в правната комисия на НС

МИНА МАРИНОВА - вторник, 10-01-2017 - 14:06

Проектът на ГЕРБ за решение на НС, с което да се подкрепят въпросите от референдума, не можа да си пробие път в правната комисия. Той дори не бе допуснат като точка в дневния ред, след като всички останали формации скочиха срещу ГЕРБ с аргумента, че сега не е моментът да се приема такъв проект за решение. „Проектът вече е закъснял, внесен е на 14 ноември, а посочените срокове са изтекли”, даде тон на спора Четин Казак от ДПС. Последва вълна от противопоставяне и от Явор Нотев от „Атака”, Филип Попов от БСП и Петър Славов от РБ. И тримата изтъкнаха като основен аргумент срещу приемането на проекта на решение висящия съдебен спор във ВАС за броя на гласувалите в референдума, от който зависи окончателното положение - дали въвеждането на мажоритарния вот в два тура, да стане задължително за НС. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов призова останалите депутати да не затъват във формален процедурен анализ, а да действат. „За да не стане после всеки ден да си говорим - да трябваше да стане, ама защо не стана?”, опита да убеди той колегите си от другите формации. Според него би било лош знак въпросът да остане „на трупчета”. Аргументите му обаче не бяха приети и с шест гласа „за” от ГЕРБ и 11 „против” на всички останали депутатите решиха проектът за решение изобщо да не се разглежда. „НС прави сериозна грешка спрямо волята на суверена”, заключи след гласуването Кирилов. Проектът за решение в подкрепа на въпросите на референдума все пак ще влезе утре като първа точка за разглеждане в пленарната зала.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.