Проф. Николай Банков (в средата) по време на една от мерките за неотклонение този май
СНИМКА: АВТОРЪТ

Професор и бивш студент на съд за рушвет от 600 лева за две тройки

Ели Крумова - четвъртък, 28-12-2017 - 17:08

60-годишен професор от Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш студент от същото висше учебно заведение отиват на съд по обвинение за рушвет от 600 лева, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. Хабилитираният преподавател и ръководител катедра „Електротехника и електроника” Николай Банков е на мушката на прокуратурата, че е поискал подкупа от двама студенти в съучастие с 38-годишния Димитър Д. Целта им била да проведат формален изпит, след като предварително са дали на студентите задачите и техните решения, за да може изпитваните да получи оценка, различна от двойката. Изпитът бил по специалността „Теоретична електротехника – първа част”, уточниха от държавното обвинение. Бившият студент пък ще отговаря пред съда, че е помогнал на професора да получи 600-те лева.

Изпитът бил проведен на 9 май т.г. в УХТ и на него се явили двамата, от които били поискани парите. Професорът проверил писмените им работи, но им казал, че за пореден път те не са положили успешно изпита. Студентите попитали проф. Банков кога пак могат да се явят на същия изпит „Теоретична електротехника – първа част”. Той ги приел в кабинета си, като им дал по една задача. Те трябвало да му я дадат решена след седмица. На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно професорът им дал номера на мобилния телефон на Димитър, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно Банков се обадил на свой ред на бившия си състудент, като му казал, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на Димитър, който им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе желаните оценки. Двамата дали парите и на 15 май били изпитани формално, след което получили желаните тройки. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите. До насрочване на делото в съда професорът е с мярка за неотклонение от 5000 лева и забрана да напуска страната, като е отстранен от преподавателското си място. Вторият обвиняем Димитър е с мярка „подписка”.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.