Омбудсманът Мая Манолова.

Жалят се на омбудсмана от кучета и котки

Христо Христов - понеделник, 18-07-2016 - 11:16

Жалби срещу домашни любимци, отглеждани в апартаменти на съседи пишат старозагорци до местния омбудсман.

Недоволни от кучетата и котките настояват те да бъдат премахнати, имало случаи от роптаене и срещу птички в кафез, става ясно от традиционния отчет на обществения посредник до местния парламент.

154 са постъпилите жалби, сигнали и запитвания в офиса за първото полугодие, с 8 са по-малко в сравнение със същия период на 2015 година.

В 81 от случаите галващите са идвали лично, в 39 са ползвали елекронната комуникация, а в 32 са изплакали болките си по телефона. Най-интензивен е бил потокът през февруари, когато са били приети 36 казуса.

Извън междусъседските разпри на посредника се е наложило да разяснява как действа администрацията и какви са правомощията и задълженията на чиновниците по различните етажи на власта.

В 24 от случаите оплакванията са останали без резултат, за периода с резолюция „приключен“ са 149 от случаите.

Стара Загора беше сред първите градове, които въведоха институцията на т.нар. „общественик посредник“.За да бъде избран кандидатът трябва да получи при тайно гласуване 2/3 от гласовете на местните старейшини. От местната хазна се плаща и заплатата на омбудсмана, която е в размер на 90 на сто от тази на председателя на общинския съвет. По негово желание може да бъде назначен и технически сътрудник.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.