Депутатите в Лондон гласуваха за махане еврозаконодателството

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 09:30

След 13-часово обсъждане британските депутати приеха на второ четене законопроекта за премахване на общото европейско законодателство в Обединеното кралство, като по този начин дадоха зелена светлина за по-нататъшното обсъждане на Брекзит. За представения от правителството законопроект гласуваха 326 членове от Камарата на общините, а 290 души бяха против. Целта на законопроекта е да се отмени законът от 1972 г., с който Великобритания се присъедини към блока, превръщайки грубо около 12 000 съществуващи регламенти на ЕС в част от британското законодателство. Този процес по "прехвърляне" ще започне, след като страната се оттегли от ЕС през март 2019. Резултатите от гласуването бяха първият сериозен правен тест за партията на Тереза Мей в процеса на "развод" между Лондон и Брюксел. Сега проектозаконът, който има за цел да стане един от най-конституционно значимите актове на законодателството в британската история, ще премине в комисиите на Камарата на общините. Този процес трябва да отнеме поне една седмица.

Самата Тереза Мей приветства гласуването в парламента, с което бе подкрепен законопроектът за прекъсване на връзките с ЕС, като заяви, че решението на депутатите означава, че сега Лондон може да продължи с преговорите, стъпил "на здрави основи", предаде Ройтерс.
След дебати, продължили повече от осем часа, Камарата на общините гласува на второ четене с 326 срещу 290 гласа в подкрепа на правителствения законопроект за отмяна на европейското законодателство на територията на Обединеното кралство. Сега предстои осемдневно обсъждане на законопроекта в комисиите.
"Рано тази сутрин парламентът взе историческо решение да подкрепи волята на британския народ и гласува за законопроект, който ще даде сигурност и яснота преди излизането ни от Европейския съюз", заяви Мей. "Макар че остава още много за вършене, това решение означава, че можем да продължим с преговорите, стъпили на здрави основи, и ние продължаваме да насърчаваме законодателите от всички части на Обединеното кралство да работят заедно в подкрепа на този жизненоважен законопроект", се казва в изявлението на британския премиер.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.