AeroMobil

AeroMobil 5.0 VTOL с електрическо задвижване и вертикално излитане

Агенция Монитор - понеделник, 26-03-2018 - 13:37

Подобно на компаниите Pal-V и Terrafugia, AeroMobil разработи комбинация от летящ автомобил и движещ се по пътищата самолет, който се нуждае от писта за излитане и кацане. Наскоро компанията от от Словакия съобщи, че има планове да разработи електрически VTOL (вертикално излитане и кацане) модел.

Нареченият AeroMobil 5.0 VTOL е четириместно електрическо превозно средство, което ще да излита и каца  вертикални с помощта на ротори, поставени в краищата на всяко от крилата, сгъващи се назад, когато превозното средство в „пътен режим”. След като AeroMobil 5.0 излети, разположено отзад витло ще го придвижи напред.


Компанията заявява, че 5.0 ще има възможност за автономен полет, което поражда въпроса дали ще е необходим лиценз за пилотиране, който е нужен за съществуващия модел на компанията AeroMobil 4.0 STOL ( кратко излитане и кацане)с двигатели с вътрешно горене.
Навярно двата модела ще се допълват взаимно.

„Можем да осигурим градски транспорт с AeroMobil 5.0 VTOL и междуградски транспорт с AeroMobil 4.0 STOL", казва изпълнителният директор Juraj Vaculik. „Нашата стратегия преодолява ограниченията на алтернативните VTOL концепции, които са обвързани със специални площадки за кацане, вместо използването на съществуващата пътна инфраструктура”.

Terrafugia работи върху своя VTOL модел, известен като TF-X.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.