Статистика

Загубата на пари скъсява живота

Агенция Монитор - сряда, 04-04-2018 - 13:03

Американски учени доказаха, че загубата на много пари или имот скъсява човешкия живот, предаде АП. Американците на средна възраст, които са претърпели внезапна финансова загуба, са изложени на по-голям риск от смърт през следващите години, отколкото хората без този проблем. Опасността от смърт след такъв тип загуба съществува при хора с различно социално-икономическо положение, независимо от това колко пари са имали в началото. Анализ на опита на близо 9 хиляди души подчерта добре известната връзка между парите и благополучието. Предишни изследвания свързаха по-ниските доходи и увеличаващото се неравенство в доходите с повече хронични блести и по-кратка продължителност на живота. Шокът след материална загуба увеличава риска от смърт с 50 %.

Изследователите анализираха информация, събирана в продължение на две десетилетия в проучването "Здраве и пенсиониране". В него са участвали хора на 50-70 години, като е отбелязано кои от тях са починали. Около 25 % от тях са претърпели финансова загуба, описана като загуба на поне 75 % от нетната стойност на спестяванията им за две години. Шокът, водещ до смърт, преживяват повече жени, отколкото мъже. Ефектът е по-изразен, ако човек е загубил жилището си.

Учените показаха, че шокът от голяма финансова загуба е също толкова опасен като новооткрита сърдечна болест, добави д-р Алън Гарбър от Харвардския университет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.