Здравният министър Петър Москов заедно с премиера Бойко Борисов и шефът на спешната болница проф. Стоян Миланов откриха обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия
Снимка Бойко Кичуков
Първият БГ пациент ще бъде подложен на радиохирургия на рождения ден на Москов

Тръгва ремонт на спешното отделение в „Пирогов“

Мила Мишева - понеделник, 14-12-2015 - 14:28

Спешното отделение в „Пирогов“, шоковата зала и детската хирургия ще бъдат обновени. Това съобщи здравният министър Петър Москов, който заедно с премиера Бойко Борисов и шефът на спешната болница проф. Стоян Миланов откриха обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия. „Преди 26 години тук, заедно с директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов, сме започвали работа като санитари и беше ужасно, а сега са вложени 1,5 млн. лева и в момента спешната болница разполага с най-модерните реанимации“, обясни Москов. Средно годишно през Клиниката по неврохирургия минават по 500 пациенти, съобщи началникът на неврохирургичната реанимация в „Пирогов“ д-р Красимир Бинев. В отделението постъпват за лечение най-често пациенти с тежки черепно - мозъчни  травми, мозъчни кръвоизливи, мозъчни аневризми, гръбначни травми и др., добави още той. „Квалификацията на лекарите се изравнява с качеството на апаратурата“, така проф. Милан Миланов, който е завежда централната реанимация в „Пирогов” коментира обновеното отделение. Ремонтът в спешната болница обаче не е изцяло за сметка на здравното министерство. Болницата е заделила около половин милион лева за модернизацията, като по думите на проф. Миланов, това са пари взети от заплатите на медиците. „Така ние лекарите финансираме държавата“, добави още той.

На 17 декември, когато е рождения ден на здравния министър Петър Москов, първият български пациент ще бъде подложен на радиохирургия в „Св. Иван Рилски“. „Това е нещо, за което досега всички онкоболни ходеха да търсят спасение в Турция“, подчерта министърът.