НАСА очаква идеи за новия робот на МКС

Агенция Монитор - вторник, 19-01-2016 - 16:27

След пристигането си през 2006 г., роботите на НАСА, SPHERES бродят из Международната космическа станция (МКС) оказвайки съдействие в изследвания при микрогравитация, като служат и за изпитания в инженерството и роботиката. Сега е време за подобрение. НАСА се подготвя да пусне наследник на SPHERES, свободно летящ робот с формата на куб, известен като Astrobee, който използва общодостъпни дизайнерски концепции за една от по-забележителните функции на новата машина, роботизирана ръка, която да се използва за разполагане и взаимодействие с обекти.

Насрочен за следващата година, Astrobee е компактен, кубичен робот с г 30.5 см. НАСА ще надгради ползите от роботите SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Re-orient, Experimental Satellites), които са голяма степен на автономия. С възможността да извършва научни изследвания и контролни задължения без надзор, агенцията твърди, че ще разкрие нови възможности за изпробване на най-новите технологии в микрогравитация, като същевременно намалява рисковете за астронавтите.

Един пример отбелязан от НАСА е изследването на магнитно задвижване, което всъщност астронавтите изпробват на борда на МКС от 2013 г. Тази експериментална технология може да се използва един ден за съдаването на много по-практични полетни формации от космически кораби, използвайки магнитни полета групиращи заедно сателити в плътна структура, която да образува гигантски космически телескоп, например. НАСА казва, че учените ще могат да добавят модули с магнитни двигателни на Astrobee, за да тестват различни подходи за контрол, без риск от загубата на скъп сателит в космоса.

Поемайки по-досадната домакинска работа на борда на МКС, Astrobee ще осигури повече свободно време на астронавтите за по-сериозни задачи. Робота ще следи за качеството на въздуха, нивата на шум и да предава звуци и гледки от станцията до контролиращите полета, чрез вградените микрофон и камера. Оборудван с RFID скенер, Astrobee ще може да обикаля и следи за местоположението на десетки хиляди инструменти и части, спестявайки на астронавтите труда да правят това на ръка.

Едно от основните подобрения на новия роботизиран жител на МКС ще бъде малка и лека ръка, което ще му позволява да си взаимодействат физически с заобикалящата го среда. Докато НАСА има свои собствени проекти за прикрепване, призовава на алтернативни идеи общността Freelancer.com, пазар за безплатни практики с повече от 17 милиона членове.

Съревнованието започна на 14 януари с процеса на регистрация. Към момента има повече от 1400 заявления, като НАСА ще намали броя им до 30. Агенцията ще поиска тези 30 участници да опишат системната архитектура на своите проекти. Чрез съставянето на тези много подробни концепции, НАСА се надява да попадне на допълнителни или подобрени възможности за роботизираната ръка на Astrobee.