Тежко въоръжени служители на ГДБОП спираха през целия ден във вторник автомобили, преминаващи в близост до известна автокъща на източния изход на Казанлък.

В Казанлък издирват наследници на опълченците

Христо Христов - вторник, 13-02-2018 - 16:01

Среща на наследници на участвалите в българското Опълчение по време на руско-турската освободителна война организират от община Казанлък-Тя ще се проведе на 2 март, в самото навечерие на националния празник и на практика е първата по рода си от десетилетия насам.По данни от националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“, историческия музей „Искра“ и общинската библиотека в редиците на опълчението са участвали над 190 местни жители.

Като цяло в опълченските дружини са били приети над 7 500 мъже , част от тях са живеели в Русия , Молдова и Румъния. Най-голям брой жертви са дадени в боевете край Стара Загора и при отбраната на прохода Шипка.

Последен от  опълченците умира на 1 август 1958 година роденият в село Габарево, община Павел баня Тодор Василев Габаров, който е приет в редовете му на 15 октомври 1877 година . Тогава той е бил едва 13 – годишен, служил  е в 10-та рота на 4-а дружина. Достига до чин генерал-майор, умира в град Варна.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.