249 млн. лева е проектобюджета на Бургас

Елена Анастасова - понеделник, 08-01-2018 - 15:23

Близо 249 млн. лева са заложени в новия бюджет на община Бургас за 2018-та година. Финансовата рамка и приоритетните дейности бяха представени вчера от местната администрация. Новият проектобюджет е балансиран и направен така, че да обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас. Той надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони в морския град. Предвидени са и средства за социално уязвимите граждани.

Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лв., а капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв.

Сред приоритетите в образователната сфера е изграждането на три нови забавачки. Продължава строителството на училище в кв. "Горно Езерово", а през тази година ще отвори врати и нова иновативна гимназия по програмиране. 

През 2018 г. в Бургас ще бъде открит и филиал на Националната художествена академия, а Общината ще подпомогне преустройството на помещенията за нуждите на филиала, който ще се помещава в Магазия 1 на пристанището. До няколко дни, съвместно с ръководството на академията, ще бъдат обявени специалностите, които ще бъдат открити в Бургас и за които ще може да се кандидатства още тази година. 

Продължават инвестициите в строителството и оборудването на сградата на Медицински факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас. За последните две години Община Бургас е осигурила близо 4,5 милиона лева за сградата, като част от средствата са от продажбата на медицинския център в "Меден рудник". Община Бургас получи подкрепа от всички нива - общински съветници и народни представители за осъществяването на тази идея. За 2018 г. са заложени 600 000 лв. за доизграждането и оборудване на факултета. Строителството на корпуса е на финален етап, продължава подготовката на процедурата по акредитация.

В проектобюджета са предвидени и нови инвестиции за развитие на индустриалните зони. Местните власти обявиха, че капацитетът на съществуващите вече е изчерпан и ще се търсят нови производствени терени. Затова през 2018г. стартира ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще даде възможност да се търсят големи инвеститори.  

В здравеопазването стартира нова програма за цялостно модернизиране на онкодиспансера. Тя включва проектиране на сградата за Протонно емисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия, закупуване на 6 D маса за радиохирургия, проектиране и оборудване на Отделение по брахитерапия и изготвяне на проект за строителството на нова Болница за химиотерапия към "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕООД на мястото на старото инфекциозно отделение.

Местните власти предвиждат разкриване на пет нови социални центъра по Оперативна програма "Региони в растеж". Врати ще отвори и  Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с ДЦП, аутизъм и соматични увреждания в "Минерални бани". 

В спортната програма  е заложено да продължи строежът на Зала "Арена Бургас" и обновяване на спортните игрища в к-с "Изгрев"

Приоритет продължава да бъде и подпомагането на детско-юношеските школи в града

 Основен акцент в екологията през настоящата година е подобряване и разширяване на системата за управление на отпадъците на територията на община Бургас чрез реализацията на няколко ключови проекта. Сред тях е изграждането на системата от подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Стартира също проектиране и изграждане на система за анаеробно третиране на предварително разделно събрани биоразградими отпадъци, финансирана по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. в изпълнение на целите на Общината и Регионалното сдружение за управление на отпадъците за намаляване на количествата депонирани отпадъци.

В проектобюджета са предвидени и средства за надграждане и увеличаване капацитета на сепариращата инсталация на Регионално депо за твърди битови отпадъци "Братово - Запад".

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.