На думи - добре, сега ще видим на дела

Иван Тропанкев - сряда, 19-04-2017 - 16:28

 

В първия пленарен ден всички парламентарни сили демонстрираха обнадеждаващо желание да работят в името на общото благо. Взаимно се призоваваха да спазват девиза на Народното събрание “Съединението прави силата”.  Нямаше размяна на  познатите от миналото заклинателни мантри между бъдещите управляващи и опозицията. Напротив, показаха - поне публично, че са се поучили от грешките на предишните им управления, завършили катастрофално.
Въпросът е доколко ще е наистина така.

Засега водещите политици дават да се разбере, че залогът е много голям  – нестабилен Европейски съюз, несигурни Балкани, обтегнати отношения между световните лидери. И то преди предстоящото ни председателство на ЕС и с външна граница, зад която стоят милиони бежанци. Няма да изброяваме вътрешните проблеми, вижда се, че има и “скрити мини”, които избухват всекидневно. 

Казано направо – управляващите са тези, които имат нужда от подкрепа, а опозицията не може да гледа равнодушно.  Или да работи в ущърб на националната сигурност. Защото ще работи срещу гражданите на държавта - т.е. и срещу тези, които са й гласували доверие. Разбира се, всички трябва да спазват основния закон, като преди всичко пазят човешките права. Няма място за популизъм, изразяващ се в мними заплахи и битки с вятърни мелници.  Народните избраници имат шанс след четвърт век безсмислено противопоставяне, да възстановят силно разклатения парламентарен авторитет. Смешно и обидно е в информационния век да шестват нравите на Алековите герои. Но нека не избързваме, има време да се види дали думите ще се превърнат в дела.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.