Щастливците от полет W64328 не знаели нищо до пристигането им в София

Самолет с българи излетял минути след взривовете

Боян Димитров - вторник, 22-03-2016 - 16:24

Телефонни разговори, палене на цигара след цигара, нервно отпиване от пластмасови чашки с кафе, потропване с крака и тихо шушукане между роднини.

Това представляваше картинката на Терминал 1 на летището в София, където в 12,10 часа във вторник се очакваше пристигането на първия самолет от Брюксел. Полет W64328 излетял минути след взривовете от летище Шарлероа, което се намира на 50 км от мястото на атентатите. На борда му било пълно с нашенци, които се прибирали от гурбет в белгийската столица и град Гент, където живеят и работят на 10 хил. българи.

„Още като чухме новините започнахме да звъним по телефона, но никой не отговаряше. Умираме от притеснение“, разказа възрастна жена, която очаква сина си. Момчето заминало в Белгия, за да си пробва късмета. Работа обаче не си намерило. За сметка на това имало малко проблеми с полицията там. Той заминал със свои приятел – някой си Асен, който жената не познавала. Неговите родители обаче също се притеснявали, защото телефонът на Асен бил изключен.

Снимки: Крум Стоев
„Молим се, да не е станало най-лошото“, обясняваха разтреперено родителите. По разписание самолетът трябваше да кацне точно в 12,10 часа. Минути преди това обаче на таблото се изписа, че полетът ще закъснее, което породи масово безпокойство. За щастие в 12,16 минути машината вече се беше приземила, а в 12,20 вече първите пасажери излизаха от изхода на Терминал 1. Никой от тях не знаел какво се е случило в Брюксел, тъй като били с изключени телефони в самолета. Разбрали едва на летището, където служителите ги посъветвали да си вземат багажа по-бързо, за да успокоят близките си.
Още с появяването на гурбетчиите на терминала, приятелите и роднините им се хвърлиха на вратовете им.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.