Монитор

КЗК глоби "Техем" за злоупотреба с господстващо положение

Агенция Монитор - петък, 15-12-2017 - 16:51

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 160 026 лв. на "Техем Сървисис" ЕООД, съобщи антимонополният орган.

Комисията e установила, че дружеството е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - злоупотреба с господстващо положение на пазара на топломери. Нарушението може да наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите чрез прилагане на различни ценови условия и чрез прилагане на различни търговски условия за един и същ вид договори.

Разследването е установило, че за определен период дружеството за дялово разпределение на енергия е прилагало различни ценови условия на територията на Пловдив в сравнение с останалите градове с централизирано топлоснабдяване, на чиято територия оперира.

Също така проучването показало, че клиентите на „Техем сървисис” ЕООД в градовете с централизирано топлоснабдяване са поставени в неравноправно положение, тъй като само в някои от градовете им се предоставя възможност да избират между това дали да закупят или да наемат топломерите, което води до ограничаване избора на потребителите.

От дружеството обявиха за неоснователно решението на КЗК, в което антимонополната комисия определя като нарушение пазарната политика на дружеството на територията на Пловдив. В съобщението на компанията се казва, че ще разгледа в детайли аргументите на Комисията.

Дружеството осъществява дейност на територията на градовете с централизирано топлоснабдяване София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Козлодуй, Перник, Бургас и Сливен. Едноличен собственик на капитала на на "Техем Сървисис" ЕООД е германската компания „Техем Енерджи Сървисис ГмбХ“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.