Съдия прибирал по 1000 лева на ден от удостоверения за тежести

Боян Димитров - вторник, 30-05-2017 - 12:37

Всички обвиняеми от „Агромах“ легнаха болни, МВР им отива на свиждане

Съдията по вписванията, който беше арестуван заради системно прибиране на подкупи, изкарвал по минимум 1000 лева на ден. Това станало ясно от претърсването на дрехите му, в които тъкмо бил прибрал поредния рушевет. В два плика полицаите открили общо 1050 лева, които му били дневната заработка за издаването на удостоверения за тежести, както и за вписването на сделки. Тарифите обаче били различни, в зависимост от интереса на клиента и мащаба на сделката. Сигналът срещу съдията, които според прокуратурата се казва Йордан Раденков, постъпил още през октомври миналата година. След анализ на данните, срещу него започнало и разследване през февруари тази година. Той бил включен на подслушване, а служители на ГДБОП и на звеното „Антикорупция“ започнали да фотографират всяка една от срещите му.
„По снимките ще започнем да разпознаваме лица, с които се е виждал и така ще съберем още доказателства за престъпната му дейност. До момента работата на колегите е свършена перфектно и всичко е документирани“, обясни говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. На този етап се знаело, че Раденков работил основно с две нотариални кантори. Едната била на Габриела Йорданова, а другата на Цветелина Течева. Служители били задържани и разпитани. Те обаче оказали пълно съдействие на разследващите. Обяснили, че дори били изнудвани то Раденков и така се принудили да му плащат, за да могат да си вършат работата. Други две нотариални кантори също попаднали в полезрението на екипите. Техни служители предстои да бъдат разпитани.

При обиските в дома на Раденков полицаите открили 35 хил. лева, скрити в пликове зад различни скъпи картини. Той ще бъде обвинен и за пране на пари.
Агенцията по вписванията също ще бъде обект на проверка от Министерството на правосъдието, тъй като се оказало, че Раденков не се съобразявал със случайното разпределение на делата, а сам е взимал всяко, което е поискал.

Говорителят на главния прокурор съобщи и друга новина, свързана с голямо разследване, водено от спецпрокуратурата.
Оказало се, че шестима души от ръководството на холдинга „Агромах“ демонстративно са постъпили заедно в столична болница. Групата, която е обвинена оснвоно за данъчни престъпления стана популярна с това, че при задържането й, касиерката на холдинга хукна със сак, пълен с 1 млн. евро. Първи от болежки се оплакал шефът на групата от фирми под името „Агромах“ Методи Бачев. Днес той трябвало да се яви в спецпрокуратурата, но вместо това уведомил органите на разследването, че е в болница и се чувства зле. Със същите симптоми били и остналите петима обвиняеми. Той и другите му сътрудници е трябвало да получат в понеделник и вторник различни обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. Трима от тях са квалифицирани като организирана престъпна група от Специализираната прокуратура. Има обвинения за управителите на „Агромах транс“ и „Агромах Рода“. Самият Бачев трябва да бъде обвинен за пране на пари. Това обаче е било осуетено заради внезапното им разболяване.
Със съдействието на главния секретар на МВР Младен Маринов лежащо болните ще бъдат посетени, за да се види дали наистина са толкова зле или става въпрос за демонстративно бягство от правосъдие.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.