Гърците често протестират срещу орязването на пенсиите им.
Задават се още съкращения и орязване на пенсиите

Нова вълна от скок на данъците в Гърция

Агенция Монитор - петък, 29-12-2017 - 14:36

"Тъмни" облаци се задават за домакинствата в Гърция, които заради наложените им рестрикции казват, че трудно съумяват да преодолеят трудностите, породени от кризата, съобщава Нюз.ин.

Според цитирано от изданието проучване близо петима на всеки десет гърци заявяват, че този месец трудно са се оправили с разходите.

9,5 на сто отговарят, че изобщо не могат да се справят. През декември този процент е отбелязал ръст с 1,5 пункта в сравнение с ноември.

Петима на всеки десет гърци пък посочват, че се оправят, но с много големи трудности.

37,5 на сто от запитаните казват, че успяват да се справят с трудностите, но за сметка на това настрана не им оставали много пари. Един на всеки десет заявява, че финансово се оправя.

Нюз.ин алармира, че на фона на всичко това данъкоплатците в Гърция са изправени пред нова вълна от данъци и съкращения, които се задават от началото на Новата година, тъй като много от ангажиментите, поети от правителството спрямо кредиторите на страната са били гласувани през май тази година, но изпълнението им започва от 2018 г.

2018-а ще започне с повишения на редица данъци, а също и с нов скок на осигуровките за упражняващите свободни професии, докато от 2019 г. нататък се очаквало да дойде другият студен душ, когато в сила ще влязат договорените нови намаления на пенсиите, информира още изданието.

Междувременно гръцките кредитори предлагат огромни отстъпки, вариращи от 70 до 90 процента, за кредитополучатели с дългове от потребителски кредити, кредитни карти или заеми за малки предприятия без обезпечение, пише "Български новини".

Alpha Bank използва стимулите за големи отстъпки в писма, които е изпратила на около 156 000 длъжници. Фактът, че това се отнася до около 240 000 лоши кредити, означава, че някои длъжници могат да имат два или три просрочени заеми. „Евробанк“ използва същата стратегия за кредити. Повечето от тях варират между 5 000 и 7 000 евро и са закъснели повече от десетилетие. Това означава, че банките очакват да съберат малка част от тези дългове, достигайки 250 млн. евро за „Алфа“ и 350 млн. евро за „Евробанк“, като всъщност приемат, че останалата част от дълга е несъбираема.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.