Глупостта ни храни хайдуците в мрежата

Васил Нанчев - петък, 14-07-2017 - 17:22

Интернет отдавна е голям океан и като всеки океан носи не само ползи, но и крие много опасности. Ставайки част от мрежата, превърнала света в глобално село, трябва да си отваряме очите на четири особено, когато с някоя примамлива оферта ни искат и номера на кредитната карта. В такива случаи Остап Бендер би предупредил да не му искат ключовете от мазето, където си държи парите.

Трудно е да се изброят безбройните заплахи в мрежата. Най-често хайдуците, върлуващи там, се опитват да се докопат пароли, които използваме при плащането онлайн. За това и банките и легалните сайтове за подобни услуги през нета винаги предупреждават, че те не изискват такава информация. Доста често обаче не обръщаме внимание на призивите да бъдем бдителни. По-лесно ни е да търсим оферти на сметка и после да се чудим защо от банковата ни карта се теглят суми, а не получаваме никаква стока или услуга. По-умните бандюги обикновено залагат на масовостта, от много по малко. И повечето от нас не обръщат внимание. Други забелязват липсите, но не си правят труда да вдигнат шум и да се опитат да си върнат откраднатото. Именно подобно поведение пълни гушите на интернет измамниците.

Засега няма статистика колко нашенци са проявили овчедушие и са махнали пренебрежително с ръка, не искайки да си губят времето. Не вярвам обаче да са малко след като имаме народна „мъдрост“ като: „Преклонена главица сабя не я сече“ или лафове от рода „Най-мразим да мислим“. Помним такива тъпотии, но не се сещаме, че евтиното винаги излиза по-скъпо. Та като кълвем на всякакви безумни оферти в мрежата, в какви ли не сайтове умножаваме рисковете да бъдем измамени.

Не по-малки са и заплахите, които дебнат в мрежата и доброто ни име, или както е модерно да се казва сега - имиджа. Особено през Фейсбук. Някои още не са вденали, или просто ги мързи, или са прекалено глупави да се сетят, че въпросната социална мрежа не е албумът им със снимки, оставен в шкафа у дома, който може да показват на близки и роднини. За добро или за лошо, снимките, рисунките и всичко написано в мрежата лесно става достояние на много хора. Слагаме си снимки с разни маймунщини, които сме вършили и после се чудим, че започват да ни се подиграват. То за това си има и поговорка, че маймуната като се качи на дървото и лъсва задникът.

Колкото и параноично да звучи, качването на всякаква информация в мрежата за личния ни живот и навици застрашава и сигурността ни. От години любим номер на крадците е да засекат кой се фука в Интернет, че ще ходи някъде на скъп курорт. Изчакват го да замине или го засичат къде е вече, когато започне да пуска снимки от там и обират дома му.

Далеч съм от мисълта да оприличавам мрежата на джунгла. Пък и който го е страх от мечки, да не ходи в гората, което в днешно време е невъзможно. Просто трябва повече да се внимава. Като в гората (джунглата).

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.