МОНИТОР
От началото на годината

5000 дела срещу граждани е завела Топлофикация София

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - четвъртък, 23-06-2016 - 17:42

5 хил. дела е завела Топлофикация София срещу граждани, които имат задължения към енергийното дружество. Това заяви омбуцманът Мая Манолова по време на обсъждане на мерки за подобряване на услугата „Топло”. По думите й до момента при нея са постъпили 550 жалби от потребители, като през миналата година броят им е бил 382. Тя допълни, че дружеството продължава да събира юрисконсултските възнаграждения в размер на 300 лв. от всяко заведено село. В процеса се начислявали и паразитни разходи, които още повече увеличавали дължимата сума от клиентите. Така, ако даден човек дължи 100 лв., сумата скача до 1483 лв., ако клиентът реши да възрази.

Омбуцманът е сезирал Конституционният съд за юрисконсултските такси. Освен това е подала сигнал и към ресорните еврокомисари, отговарящи за добри практики в топлоснабдяването.

Следващата седмица на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се обсъждат промени за възнагражденията на юрисконсултите, съобщи Иван Иванов, шеф на КЕВР. Той обясни, че закона позволява подобни такси и трябва да се изчака решение на КС. До тогава размерът на възнагражденията може да се намали с решение на Столичен общински съвет, обясни още Иванов. Манолова обаче заяви, че хората плащат 3 пъти на Топлофикация, за да ги съди.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.