В Хасково се търсят основно малки апартаменти.
СНИМКА WIKIMEDIA.ORG
ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И СИВИЯ СЕКТОР

Само 1 от 5 купувачи в Хасково тегли заем за имот

Божидар Събев - понеделник, 20-03-2017 - 15:00

Само около една пета от хасковлии могат да си позволят да изтеглят ипотечен кредит за жилище, като основната причина са ниските доходи, установи проверка на „Монитор”. Регионът на Хасково е с една от най-ниските средни работни заплати за страната, около 700 лева. С по-ниски заплати са само областите от Севрозападна България, Смолян и Кърджали. За това най-често покупките стават със заеми от роднини или с готови пари от продажба на други имоти или от гурбет.

Отделно влияние оказва и нелегалната икономика. Според неофициални данни от кредитини инспектори във водещи банки само 40% от работещите в Хасково имат трудови договори. Останалите са или самосигураващи се или работят на граждански. Броят на заетите в сивия сектор, особено в браншове като шивашкия и търговията е над една трета. Всичко това прави тегленето на кредит за жилище все по-често невъзможно, въпреки изгодните в момента лихви на банките.

Според местни брокери обаче всъщност кредитите за жилище са повече, но няма как да се докажат произхода на парите. Работещите постоянно и на трудови договори в чужбина предпочитат да теглят кредити в Германия и Испания. При покупката на имота обаче те твърдят, че парите им са собствени средства.

В Хасково основно се търсят по-малки жилища (двустайни и гарсониери) и за това на пазара е пълно с обяви за продажба на тристайни и по-големи апартаменти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.