Spectral Engines

NarcoScan помага на полицията

Агенция Монитор - петък, 03-11-2017 - 14:36

За полицията е важно да може да докаже, че това, което подозира, че е наркотик, наистина е наркотик.

Имайки това предвид, компанията Spectral Engines част от Техническия изследователски център на Финландия, създаде преносимо устройство за откриване на наркотици а многократна употреба.

Разработено под името NarcoScan, устройството тежи малко повече от сто грама, което го прави много по-малко от подобни устройства и по-важно, че ще струва много по-малко. Малкия размер и ниската цена са резултат от това, NarcoScan няма собствен процесор и дисплей, а използва свързан смартфон.


Посредством инфрачервена спектроскопия, устройството анализира предполагаеми незаконни вещества. Получените необработени данни се предават посредством телефона до сървъри, базирани на облак, където се анализират със специално разработени алгоритми. След това обработените данни се предават обратно и резултата се показва от приложението на екрана на телефона.
Целият процес отнема само секунда и в момента NarcoScan може да идентифицира наркотици като кокаин, хероин и амфетамин в много малки концентрации. Алгоритмите могат да бъдат актуализирани, за да идентифицират нови дизайнерски наркотици.

Тестовете ще започнат в началото на следващата година, като през пролетта ще бъде официално на пазара.

 
Тагове:  KNarcoScanSpectral-Engines

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.