От началото на годината са продадени 200 хил. повече винетки.
СНИМКА МОНИТОР

Искат компенсаторна такса за возилата без винетки

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 03-11-2016 - 15:16

Ще се събира от инспектори на пътната агенция на място

Строителното министерство и пътната агенция ще предложат въвеждането на компенасторна такса, която ще се плаща от водачите на автомобилите, движещи се по държавните шосета без винетка. Сумите ще се събират на място от инспектори на АПИ. Това обявиха днес министър Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

В момента обаче от пътната агенция имат право да спират на пътя и проверяват само товарни автомобили. „За да може да бъдат санкционирани и нарушителите с леки коли, то проверките ще се правят от съвместни екипи с пътна полиция”, обясни инж. Лазаров. „Инспекторите ни ще имат касови апарати и пос терминали, за да може плащането да бъде направено веднага”, добави той.

Според регионалния министър Лиляна Павлова целта е да се накарат нарушителите да плащат по начин, който няма да могат да обжалват и след това санкцията да пада в съда и в хазната да не влиза нищо.

„В момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат инициирани законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки”, обясни министър.

Павлова припомни, че при проверки това лято е установено, че около 95% от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. „Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо“, подчерта Павлова и добави, че предвижданите санкции ще важат за всички нарушители, независимо дали са чужди или български граждани.

Министър Павлова отчете, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв. „Средногодишно се продават около 5 млн. бр. винетки”, поясни тя. „Купените стикери са с около 200 хиляди повече стикера, като повечето са с валидност за една година”, добави тя.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.