Първото в България изложение за стартиращи иновативни компании се провежда в София Тех Парк.
СНИМКА БГНЕС
От средата на годината

Кожари и фармацевти се борят за 67 млн. лева субсидии (обновена)

Венцислав Генков - вторник, 13-03-2018 - 13:12

Новите в бизнеса ще получат близо 300 милиона

От юни нови фирми от различни области ще кандидатстват по програма за над 67 млн. лева европейски средства. До 390 хил. лева ще може да получат стартиращите предприятия за развитие на бизнесите им.

Приоритетни сектори ще бъдат
производства и технологии

творческите индустрии, преработваща промишленост, фармацевтика и други. „Не се насочваме само към ИТ сектора, дори техният процент е ограничен до 20 на сто от целия бюджет на програмата“, уточни за „Монитор“ зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

В момента се уточняват всички изисквания към кандидатите след проведено обществено обсъждане на процедурата „Насърчаване на предприемачеството“. Окончателното решение колко ще бъде максималната сума за кандидатстване на проект ще бъде взето на заседание на управляващите Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). По друга мярка - „Разработване на иновации“ по програмата са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия на обща стойност над 15 млн. евро.

В следващите месеци

предприемачите ще може
да кандидатстват и за ваучери

до 20 хил. лева по другата оперативна програма под шапката на Министерството на икономиката - "Инициатива за малки и средни предприятия". За тях ще се подават проекти по улеснена процедура за насърчаване на дигитализацията и ще бъдат отпускани също бързо, уточни Манолев. „Купоните“ бизнесът ще може да използва за изграждане на онлайн магазини, бизнес уеб платформи и софтуер за управление на процесите във фирмите.

Средствата по трите мерки са част от редица нови възможности за финансиране на нови фирми през годината за близо 300 млн. лева, обяви зам.-министърът по време на откриването на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018.

Изследователски концепции,
разработени в университети

и развитието им до етап бизнес концепция, също ще може да бъдат финансирани. Средствата от 60 млн. лева по тях ще бъдат осигурени Фонд за технологичен трансфер, съвместно с Фонда на фондовете. Над 100 млн. лева ще бъдат инвестирани от Фонда за ускоряване и начално инвестиране.

Възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие - BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия и се очаква да започне с инвестиционната си програма през третото тримесечие на 2018 г. Други възможности за бизнеса са и националните инициативи за насърчаване на стартиращи предприятия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.