Снимка: Fastbrick Robotics

Робот строи къща за три дни

Агенция Монитор - вторник, 04-07-2017 - 13:07

Човечеството е още по-близо до реализацията на робот, който може да построи къща за по-малко от три дни. Компанията Caterpillar инвестира 2 милиона долара в Fastbrick Robotics, австралийска компания изобретила строителния робот.

Наречен Hadrian X, строителният робот е поставен на 30 метрова стрела, монтирана на камион. В системата се въвежда 3D CAD модел на къща и роботът започва изграждането й, като може да поставя до 1000 тухли на час, вземайки предвид вратите, прозорците, специфични характеристики и каналите за електрическата инсталация и водопровода. Тънък слой бетон или друг слепващ материал се доставят до главата на рамото.

Представена още през 2015 г., системата привлякла вниманието на строителната компания Caterpillar, която от скоро си партнира с Fastbrick чрез меморандум за разбирателство. Двете компании ще си сътрудничат в разработването, производството, продажбите и сервиза на роботизираната строителна технология, като новоучреденият съвет за стратегически съюз ще определя най-добрите начини по които Hadrian X да бъде достъпен за повечето строителни компании в различни страни.

Caterpillar се съгласи да инвестира $2 млн. в технологията, като има планове за допълнителни 8 млн., ако акционерите на Fastbrick одобрят. Според финансов доклад, публикуван през април, първите търговски версии на Hadrian X трябва да бъдат на пазара до края на 2017 г.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.