Ивайло Цветков

Европейци сме, но в друга зона

Боян Димитров - четвъртък, 05-11-2015 - 18:06

Липсата на достатъчно места за паркиране създава проблеми в почти всички големи градове, заради което платеното използване на места за колите е въведено в доста европейски столици. Като такава и в София е въведено, само че както всяко друго ноу-хау и това е малко изкривено у нас. Като ще го даваме по европейски, поне да е както трябва.
Нищо „западняшко“ няма в мръзнещите и люпещи семки лелички на жълтите павета, които ти продават талончета срещу 2 лева за час. Никак не е европейско и дебненето им ако се забавиш с една минута веднага да извикат колегите си. Които впрочем идват за части от секундата, когато трябва да ти сложат скоба, но за съжаление не са толкова чевръсти, когато трябва да ти я махнат. Да не говорим, че сме доста далеч и от европейците относно дистанционното заплащане, а именно пращането на SMS-и.
Така и не разбрах как трябва да са изписани буквените символи на номера – на кирилица или на латиница.
Много от служителите също не знаят. Наскоро един от тях ми обясни, че бил един от малкото съвестни, които пробвал и двата варианта, преди да извика паяка. Е, добре де, а колко са като него? Защото моите лични впечатления са, че повечето са отчаяни от живота хора, които се чудят как да вгорчат и твоя живот. Електронната система, подобно на човешкия ресурс, също не е от най-читавите. Все нещо не работи, все не отчита SMS-ите, все нещо има сбъркано.
Господатата с баничарките, които обикалят по всяка уличка в дебненето на поредната си жертва, обаче не се интересуват от това. Тях не ги бърка, че си си изпратил съобщение и си платил престоя си. За господата ти си нарушител. Няма те в системата – ядеш дървото. Да не говорим, че не е много европейски и ловуването на нарушители пред болниците. Пред много столични болници има синя или зелена зона.
Лично съм ставал свидетел на жена с малко дете на ръце, която на студа чака скобаджиите да дойдат, че да й отключат колата, защото пропуснала да изпрати поредния SMS. Е, това освен че не е европейски, не е и човешко. Нека да има платени зони, но когато плащаш за една услуга, е редно тя да е качествена. А в нашите зони качествените неща са крайно малко, за сметка на броя на хората, които следят за поредния „престъпник“, пропуснал да прати SMS.
А за тях по-голямо нарушение от това няма. Дори за спирането на тротоар или на зелената полянка пред блока могат да си затворят очите, но ако случайно си спрял в очертаното от общината каре – край. Белезниците на колата и дотам. Няма нищо лошо да се спазват правилата, нито пък центърът да е свободен и да няма толкова трафик.
Решенията обаче не се коренят в това да мажеш с боя платното и да искаш пари за спиране там или пък да пускаш рекетьори, които да дебнат майките с деца пред болниците. Решението е в това да се опиташ да обясниш на хората, че има безплатни или поне крайно евтини общински паркинги в близост до метростанциите. Когато столичани, без значение от произхода им, решат да се поевропейчат и да ползват обществения транспорт, а не раздрънканите си коли, тогава няма и да има нужда от намазаната с блажна боя синя зона.