Иван Жеков
СНИМКА: АВТОРЪТ

Българският речен флот се задъхва от липсата на квалифицирани кадри

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - сряда, 19-04-2017 - 13:34

„Българският речен флот се задъхва от липсата на квалифицирани кадри. Разчита се предимно на пенсионери или на млади хора, които все още нямат нужните умения, за да работят по водните пътища в Западна Европа.”

Това каза пред Агенция „Монитор” директорът на „Речен надзор” в Русе към Изпълнителната агенция „Морска администрация” Иван Жеков. По думите му много от опитните наши кадри са заминали да работят на Рейн, където получават адекватно заплащане. Там капитанското възнаграждение може да достигне до 7 хиляди евро месечно. Според Жеков липсата на сериозна икономика не дава възможност на българските корабособственици да заделят средства за закупуването на нови големи кораби и за добри заплати на персонала.

Директорът смята, че пред речния ни флот се задава още едно изпитание. В края на т.г. влиза в сила нова Директива на Европейския парламент и на Съвета за признаването на професионалните квалификации във вътрешното корабоплаване, която ще отмени досега действащите морално остарели директиви от 1991 г. и 1996 г. Новият документ въвежда единни общи стандарти за обучение на кадри за речния флот, а това ще даде възможност за признаването на българските свидетелства за правоспобност в Европа. Според Жеков обаче съществуващото в момента обучение на речни кадри в нашата страна не отговаря на изискванията, заложени в новата директива.

„Ако продължаваме с това обучение с рехава практическа подготовка няма кой да признае нашите свидетелства за правоспособност”, казва директорът. Според него е необходимо да се промени начинът на обучение на речните ни кадри чрез залагане на нови програми, с което да се ангажират двете министерства – на транспорта и на образованието, за да се отговори адекватно на изискванията на директивата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.