На клетъчно ниво

Смъртта може да бъде отложена

Агенция Монитор - понеделник, 12-03-2018 - 14:09

Биолози от Московския държавен университет и Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките са установили как да "отложат" смъртта на клетъчно ниво, съобщава сайтът Лайф.

Откритието им дава възможност избирателно да се включи и унищожаването на ракови клетки. Учените са изяснили как може да бъде спряна програмата за самоунищожаване на клетки в организма. Специалистите са изследвали протеини, които при взаимодействието помежду си и със съдържащите ги клетки могат да ги накарат да загинат. Специално внимание е обърнато на сигналната молекула FasL. За да може тя да започне да "убива", й е нужен протеинът кавеолин-1, който присъства в човешките клетъчни мембрани.

Учените смятат, че с помощта на въпросните протеини ще е възможно да се унищожават ракови клетки, като здравите тъкани в организма останат незасегнати.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Death & Disease.

Преди около месец испански и португалски учени идентифицираха 187 гени, които могат да покажат с точност до час времето на смъртта на човек.

Изследването на екипа от Центъра за геномно регулиране в Барселона изследваха гените на 129 трупа. Специалистите твърдят, че са определили часа на настъпването на смъртта с точност до максимум 63,75 минути. Те обаче предупредиха, че не са тествали дали откритието им работи след 24-ия час.

"Установихме, че много гени се променят в относително кратки интервали, след като човек издъхне по специфичен за тъканите начин", каза ръководителят на изследването доктор Педро Ферейра от университета в Порто, Португалия.

Проучването се фокусира върху генната експресия - процес, при който унаследяемата информация от гените се трансформира във функционален продукт, като протеин.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.