СНИМКА МОНИТОР
Заради мекото време

20% по-малко ток изгорихме по празниците

ИВАН ПЕТРОВ - четвъртък, 28-12-2017 - 10:00

Най-голям е спадът на консумацията сутринта

Около 20 на сто по-малко ток сме изхарчили през празничните дни в сравнение със средата на миналата седмица. Това сочат оперативните данни на Електро-енергийния системен оператор (ЕСО), публикувани на сайта на дружеството.

Цифрите сочат още, че най-голямо намаление на консумацията на ток е отчетено в сутрешните часове

 

и то е в рамките от 26 до 31 на сто.

 

Така на 20 декември в 9.00 часа товарът на енергийната ни система е бил около 6080 мегавата. На 24-ти в неделя пада с около една пета до 4778 мегавата, а на следващия ден по същото време понижението на консумацията достига най-ниската си точка за този час от 4236 мегавата. Във вторник сутринта е отчетен лек ръст на консумацията, а от там и на товара до 4478 мегавата, което обаче е с 27,3% по-ниско от стойностите, регистрирани на 20 декември по същото време.

Силно намаление на използваната електроенергия от една четвърт има и в по-ранните часове на денонощието. По миналата сряда в 7.00 часа товарът е бил на ниво 5126 мегавата, а вчера сутринта - едва 3802.

По време на самите празници

 

са оттечени неголеми разлики

 

в сутрешната консумация на електроенергия, които варират от 4,6% в 8.00 часа до 7,4 на сто - в 10.00.

В сравнение с по-миналата сряда, в празничните дни спадът на потреблението на ток във вечерните часове е в широки граници от 8,53% до 22,6% на сто, сочат още данните от сайта на ЕСО. Най-малък е той около 18.00 часа на Бъдни вечер, а най-голям - по същото време на Коледа. В рамките на дългата поредица от почивни дни товарът на енергийната система е отчел разлики в часовия пояс от 18.00 до 20.00 от 3,6 до почти 13%. Максимумът в спада на консумацията е регистриран във вторник, спрямо Бъдни вечер.

Според експерти, освен не толкова студеното време и неработните дни, причина за спада на консумацията на ток в страната е голямото пътуване, свързано с празниците. Много обитатели на големите градове са отишли основно в провинцията, където хората се топлят и готвят основно на дърва дърва или в най-добрия случай на въглища или природен газ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.