За повече ред в бежанските центрове

Иван Тропанкев - понеделник, 29-08-2016 - 17:59

Масовото сбиване в бежанския център в Харманли, трудно потушено след намесата на над 50 полицаи и с участие на жандармерията, е лош сигнал за организацията що се отнася до недопускане на подобни прояви. Още повече, че това е второто меле през последните десет дни. Развеселяващи са и обясненията, че сбиването станало заради това, че един от лагерниците пеел фалшиво и под влияние на алкохол. Така на фона на статистиката за заловените по границата бежанци, е добре да се помисли и за реда в лагера. Особено след критиките за условията на живот там.

Бежанските лагери са не по-малко важни от изграждането на оградата и залавянето на трафиканти. Търсенето на материална помощ от Брюксел трябва да е приоритет на отговарящите за проблема институции. Преди това обаче сами трябва да вземем мерки. Не е необходимо те да са драстични, но след като българските граждани спазват принципи за поведение на обществени места и в домовете си, би следвало това да се отнася и за мигрантите.

Заради случката не е необходимо да се подхранват националистически страсти. Но гражданите на Харманли имат право да протестират. Затова държавата трябва да покаже, че е на мястото си. Пътят на бежанците към богатите европейски страни ще става все по-труден. Необходимо е поддържането на добри отношения със съседите ни и общи усилия за справяне с кризата. Но почистването на собствения двор си е наш проблем.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.