Нов трамвай тръгва по “Каблешков”

220 нови информационни табла по спирките в София(Обзор)

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 18-12-2017 - 14:18

ЦГМ прави два буферни паркинга на метростанциите “Васил Левски” и “Люлин”

220 нови информационни табла ще бъдат монтирани по спирките на градския транспорт в София. Това съобщи зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев на семинар “Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“. 

Общината ще стартира и пилотно видеонаблюдение на спирките, за да се гарантира сигурността на гражданите. Първите камери ще бъдат поставени по маршрута на трамвай 5 - от “Княжево” до Съдебната палата. Крусев съобщи, че софиянци ще си имат и нов трамвай, който ще тръгне по бул.”Каблешков” и ще свързва булевардите “България” и “Черни връх”. В проектобюджета на общината са предвидени 37,5 млн. лв. за реконструкция на трамваен път. Релси ще бъдат подменяни по “Граф Игнатиев”, бул. “Цар Борис |||”, ул. “Каменоделска”, бул. “България” и др.
Зам.-кметът обясни, че догодина е предвидена и доставка 162 нови газови автобуси и по този начин ще бъде обновен целият автопарк на градския транспорт. Отделно през 2018 г. София трябва да има първите 20 електробуса. Договорът за 13 нови трамвая също е сключен се очаква да пристгнат до края на 2018г.  На обсъждане пък ще бъде подложена идеята за удължаване на трасето на тролей 5 от ж.к “Младост” 1 към ж.к “Младост” 2. За сметка на това обаче е възможно да бъде закрит автобус 306. “Най-скоро предстои да пристигне първият метровлак за новата линия на метрото. Депото вече е в много напреднал стадий на изграждане. Метровлаковете ще бъдат от най-модерно поколение, които позволяват движение и без машинист“, обясни Крусев.
Малко по-рано кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Центърът за градска мобилност ще започне изграждане на два буферни паркинга край спирки на метрото - при националния стадион "Васил Левски" и при станция "Люлин".
Общината ще продължи и със изграждане на велоалеи. Догодина ще бъдат обособени 23 км велотрасе.


Фандъкова внася бюджета в СОС на 12 януари

 

Кметът на София ще внесе за обсъждане в Столичния общински съвет проектобюджета на града на 12 януари. Бюджетът на общината догодина ще бъде 1,433 млрд. лв. Парите за столицата в сравнение с миналата година са повече със 104,8 млн.лв. Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв. От тях 383,6 млн.лв са парите, които общината е защитила по оперативни програми да бъдат вложени в столицата. Най-голямия преокт на общината е метрото. Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на подземната железница. За ремонти на булеварди, улици и мостови съоръжения от „Московска” 33 са планирали 103,6 млн. лв. С 37,7 млн. лв. ще бъдат изграждани и поддържани улици във всички столични квартали. За улично осветление пък ще бъдат вложени 6 млн. лв. За образование са заделени 357 млн. лв., а  2 млн.лв. са по програма "Култура".

 
 
 
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.