За четвърти път:

Трихинелоза пламна в бургаско, поне 13 са заразените

Елена Анастасова - неделя, 04-03-2018 - 16:25

Ново огнище на трихинелоза пламна в бургаско. Това е четвъртият случай за тази година. Заразата е открита миналата седмица в Сунгурларе. 

"Става въпрос за доста голяма група от хора, които са консумирали неизследвано месо от диво прасе. До момента сме установили 40 души, които са консумирали от луканките. При 13 от тях изследванията са доказали наличие на трихинелоза, сред тях има и малки деца", заяви зам.-директора на РЗИ-Бургас д-р Виргиния Цанова. Според нея не е изключено  да има и още заразени. Здравните власти продължават да издирват дали няма и други, които са яли от трихинелозните луканки. 
Единадесет от заразените са от Сунгурларе, а двама от Бургас. Пациентите не са хоспитализирани в инфекциозно отделение, но са им предписани антипаразитни медикаменти за домашно лечение. 
Разследването на случая е установило, че местни ловци са отстреляли глиган още през месец декември. Тогава обаче не консумирали месото, а го направили на луканки. Едва в края на февруари суджуците били готови за ядене. Сред заразените са ловците, отстреляли глигана, техни роднини и приятели, които похапнали от деликатеса. Въпреки, че за 40 души е доказано, че са консумирали от луканките, при 17 от тях липсват каквито и  да е симптоми на заразата. "Това е необяснимо, но и при предишните три случаи наблюдавахме същата закономерност. Някои развиват симптоми, на други нищо им няма", коментираха лекари.  Въпреки това, всички, за които е установено, че са яли трихинелозни луканки са поставени под наблюдение.  
"Това е четвърто поред огнище, което регистрираме тази година. Толкова случаи на трихинелоза сме нямали никога досега. Това се дължи на безотговорността на хората. Недопустимо е да се консумира дивеч, преди месото да е изследвано", заявиха от бургаската РЗИ.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.