Устройство за телефон следи качеството на въздуха

Агенция Монитор - четвъртък, 06-04-2017 - 12:06

Има устройства, с които лесно може да се проверят съставките на храната, която купуваме, но как да знаем какво има във въздуха, който дишаме? Вече има устройства следящи качеството на въздуха, но те са проектирани да седят на едно място. Фирмата Sprimo Labs е разработила устройство, за което твърди, че е по-практична и преносима алтернатива, наречена Sprimo Personal Air Monitor. Малката джаджа просто се включва в Lightning порта на iPhone.

Sprimo не изисква батерии, както и не е необходимо дори да се включва. След включването му в телефона, чрез пускане на придружаващото приложение, устройството започва да измерва температурата, влажността и качеството на околния въздух.

Показанията за качеството на въздуха се базират на нивата на летливи органични съединения (ЛОС) в него, и се изобразяват на екрана на телефона като числена стойност в цвят – ниските стойности са в зелен цвят, средните са жълти, а високите са в червен цвят.

Разбира се, какво ще направят потребителите, зависи от тях. Те биха могли просто да напуснат района или да премахнат източника на ЛОС, като например, токсичен килим или цигарен дим, които може да бъде отстранени от закрити помещения, но е невъзможно да се премахнат автомобилните газове, когато са навън.

Приложението позволява на потребителите да станат част от Sprimo общност, в която показанията за качеството на въздуха от множество потребители от различни места биват изобразявани на картата на града.

В момента устройството е обект на кампания в Kickstarter с цена $ 20, ако достигне производство, цената на дребно ще е $ 40. Очаква се и версия за Android.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.