Монитор

Ново звено в АПИ ще отговаря за таксите от тола

Венцислав Генков - петък, 10-11-2017 - 14:12

Министър Нанков прави реформа в агенцията

Ново звено в Агенция "Пътна инфраструктрура" ще отговаря за приходите, събирани от предстоящото въвеждане на тол системата. Това предвиждат промени в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на пътна агенция. 

Промените предвиждат звеното да поддържа и национален електронен регистър на доставчиците на услуги за електронно събиране на такси.  С проекта се предвижда създаването на две нови дирекции - дирекция „Информационни технологии и системи“ и дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа“.

Реформата в пътната агенция ще доведе и до "промяна в числеността на определени дирекции от централната администрация и специализираните звена с оглед разширяване на функциите им и изпълнение на вменените им нови задължения", пише в доклада на регионалният министър до Министерски съвет.

В него Нанков нарочно посочва, че вътрешно-структурни реформи ще са в рамките на съществуващата численост на АПИ. Промените в увеличение на числеността на централната администрация за сметка на намаление на числеността на специализираните звена – областни пътни управления.

Администрацията ще се ръководи от нова длъжност в агенцията - главен секретар. Новата дирекция  „Информационни технологии и системи“ ще се занимава с мониторинг и поддръжка на интелигентните транспортни системи в структурата на АПИ, както и осъществяване на дейности с Географската информационна система (ГИС) и Уеб системата за информираност (LIMA), пише още Нанков в доклада.

Дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа“ ще се бори с пътнотранспортните произшествия в страната. За целта ще планира мерките за  за подобряване на състоянието на съществуващата и изграждането на нова пътна инфраструктура.

В агенцията е предвидено от 2018 г. да се увеличат разходите за персонал по бюджета на МРРБ, респективно на АПИ, в размер на 2.5 млн. лв. за сметка на намаление на разходите за издръжка.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.