Врачанският митрополит с молитва за затворниците

РАЙНА ТОШЕВА - петък, 23-03-2018 - 13:36

В навечерието на големия християнски празник Благовещение врачанският митрополит Григорий ще посети лишените от свобода в затвора край града и ще отслужи в параклиса „Събор на света Богородица“ света литургия.
“Искам духовно да подкрепим лишените от свобода. Това е второто ми посещение при тях, но за първи път ще отслужа света литургия” – каза владиката. 
По време на светата литургия ще бъде отправена специална молитва за лишените от свобода. Проповедта след това ще е за силата на покаянието. Ще бъде направено и дарение от духовна литература.
В неделя, когато Православната църква отбелязва Благовещение, архиерейската света литургия ще бъде в Черепишкия манастир “Успение на света Богородица”. Благовещение е един от големите Богородични празници. На този ден Православната църква отбелязва едно историческо събитие. Бог изпратил своя архангел Гавриил да благовести на девойката Мириам, че тя ще зачене и ще роди дългоочаквания Спасител на света и ще го нарече с името Иисус. “Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” – с тези думи архангел Гавриил се обърнал към света Дева Мария. “А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам? Ангелът й отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” – така описва събитието светият евангелист Лука.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.