СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
16% от шефовете ще наемат нови кадри

Всеки втори работник в столицата висшист (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - вторник, 13-03-2018 - 12:13

Все повече младежи с дипломи от чужбина правят кариера у нас

Над половината от работещите в столицата хора са висшисти. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 18-ия форум „Национални дни на кариерата“. „21,7% от работната сила на страната е концентрирана в София, а градът се отличава с най-високата заплата от всички области“, отчете също така Фандъкова.

Според НСИ в края на миналата година средното възнаграждение в столицата е било 1476 лв. След София се нареждат Варна с 1062 лв., Стара Загора с 1060 лв. и София-област, където средната заплата е била 1044 лв. Данни на агенцията по заетостта пък показват, че безработицата в столицата е под 4%. „Това е причината много от хората в трудоспособна възраст от цялата страна да се местят в София в търсене на по-висок стандарт“, обясни експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Според вицепремиера Томислав Дончев обаче много от хората не знаят какви фирми работят на територията на общините, в които живеят. „Обсъждаме възможността да се създаде някаква програма, която да позволи на децата за малко да напуснат класните стаи и да видят какво се случва в техния град, какви производства и предприемачи има“, заяви Дончев при откриването на кариерния форум.

Тази година на изложението в София участваха над 130 фирми, готови да осигурят стаж и работа на студенти и младежи. „Забелязваме ръст на младежите, завършили в чужбина, но върнали се да градят кариера у нас. Казват, че тук могат да растат по-бързо в йерархията“, обясни Мая Димова, експерт подбор на персонал в банка. Работодателите в сферата на финансите и ИТ секторите се радват на най-голям интерес от страна на младежите, посетили кариерния форум. В същото време проучване на Менпауър показва, че в периода април-юни 16% от работодателите смятат да наемат нови служители.

Най-търсени ще са строителите и заетите в сферата на производството. 15 на сто от фирмите в тези сектори смятат да увеличат персонала си в следващите 3 месеца. Всеки десети собственик на транспортна фирма или магазин планира да наема още шофьори и продавачи, показват още данните от изследването.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.