Остава бедственото положение край язовир "Рогозен", местните не спали

Агенция Монитор - петък, 09-03-2018 - 08:03

Остава бедственото положение в Хайредин заради преливащия язовир „Рогозен 1”, съобщи бТВ. Снощи нивото на водата започна да спада, но през нощта отново заваля.

Вчера стана ясно, че съоръжението с обща вместимост 2,5 кубически метра вода прелива през преливник, който е частично повреден, а това създава риск за повреда на целия язовир. Водоемът беше поставен под 24-часово наблюдение, а пожарни екипи с помпи се включиха в опитите да бъде намалено нивото на водата.

В момента обстановката е малко по-спокойна. Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен” се оттича с около 7 кубични метра в секунда, а това, според властите, не е опасно оттичане, съобщи Нова ТВ.

Вчера хората от 15 къщи в село Бързина бяха евакуирани. Имаше готовност за евакуацията на 11 души и от село Ботев, но това не се наложи.  

Много сме притеснени - от почти 48 часа е това напрежение. Тази нощ не сме спали, не сме мигнали , под напрежение сме, непрекъснато да следим нивото на водата и новините, какво ще се каже, разказа в ефира на БНТ Йорданка Ангелова от Бързина.

Притесняваме се - през 2014-та година ни заля, влезе вкъщи вода, отнесе ни цялата покъщнина на първия етаж, разказа и Венета Начева от селото и припомни, че и през 2016 година имало предупреждение за евакуиране.

Не са спали спокойно хората, призна кметът на село Бързина Тихомир Трифонов, но допълни, че лошото е отминало и в момента нивото на реката е започнало да спада. Но поне два три дена ще трябва да се оттече тази вода, допълни той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.