Съдът остави Чеци зад решетките

МАРИЯ KАДИЙСКА - четвъртък, 05-01-2017 - 13:42

Софийският апелативен съд отказа да пусне от ареста Николай Русинов-Чеци, който е подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото е образувано по жалба на Русинов, който се ожалил от прекомерна продължителност на задържането. Съдът обаче не уважи искането му като прие доводите на прокуратурата, че въпреки задържането на Русинов на 27 април 2012 г. не може да се направи извод за неразумност на този срок. „След връщането на делото от ВКС и в изпълнение на дадените указания САС провежда ритмично съдебни заседания, като в рамките на съдебното следствие се събират и нови доказателства за изясняване на значими обстоятелства по делото. Налице е фактическа и правна сложност, която се определя от обема на делото и характера на повдигнатото обвинение“, отсякоха магистратите. Поведението на Русинов след деянието – укриването му, постановената от първоинстанционния съд доживотна присъда, както и предвиденото за това престъпление наказание – затвор от 15 до 20 г. и доживотен затвор, бяха изтъкнати от прокурора като обстоятелства, които водят до извода за реална опасност от укриване на подсъдимия. Следващото заседание по делото ще бъде на 13 януари.

28-годишната Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тя е била с приятели от нейната компания, слушали концерт в парка и пили. След 2 часа през нощта никой вече не помни да я е виждал.Първоначално бе арестуван като заподозрян клошаря Пламен Трифонов, но ДНК-експертиза в Инсбрук, Австрия, доказа, че по тялото на Яна има 5 косъма от Русинов и нито един на клошаря. Чеци не отрича, че са правили секс, но твърди, че призори си тръгнал и оставил момичето да спи.

През октомври 2014 г. Русинов бе осъден на доживотен затвор, след обжалване присъдата бе заменена на 19 г. затвор, а ВКС я отмени и върна делото.


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.