Те ще ни лъжат, а ние ще плащаме

Венцислав Генков - понеделник, 02-10-2017 - 18:52

Летните мигове отминаха и вече мислим за дългите студени дни. Времето вече е на страната на търговците на дърва, а софийската „Топлофикация“ бодро обяви готовност да стартира новия отоплителен сезон. А само преди дни хиляди получиха „честитки“ с изравнителните си сметки за предишния отоплителен сезон. И така се затвори цикълът. Още неплатили старите сметки, „Топлофикация“ София вече ни готви новите, а ние трябва да мислим как да не стоим на студено, но и да не плащаме много.
Да ви уверя като дългогодишен горд клиент, че такъв вариант няма. Като също толкова горд, но и ентусиазиран домоуправител преди две години реших да организирам съседите си. „В нова кооперация живеем, със съвременна инсталация и е грехота да не използваме достиженията на цивилизация“, изпъчих се аз на едно събрание и ги убедих. Изпълних всички изисквания, които са възможни. Довършихме за наша сметка инсталацията до блока, избрахме топлинен счетоводител и инвестирахме в скъпи топломери, но с всички възможни екстри. И тогава стигнах до бюрокрацията. 4000 страници. Толкова съм изписал с данни на съседите ми, чертежи, пълномощни, 25 вида декларации задължителни декларации и т. н. Но не успяхме да станем клиенти от първия топлинен сезон, нещата се закучиха. Причината не е само тромавата система. А защото е трудно да организираш 50 собственици. Всеки един от тях със собствен характер, начин на живот и разбиране. Но това е друга тема.
За да не останем на студено, „Топлофикация“ София се „смили“ над нас. Пуснаха ни топлото в първия зимен ден, аз пък станах топлинен счетоводител. Всеки месец отчитам, събирам пари и плащам. Сега пробвам втори път с документите и стискам палци.
Но се оказа, че същите, които се „смилиха“ над мен, са ме е и лъгали. За да оправдаят загубите си от стари тръби, лош мениджмънт и т.н., ни начисляват повече пари за затопляне на водата, отколкото трябва да платим. И то не само на мен, ами и на останалите все още клиенти на софийското парно. Защо останалите? Докато в София се отчита намаляване на отопляващите се граждани, във Варна и др. градове с това „достижение на цивилизацията“, хората си връщат радиаторите и се топлят, без да ги лъжат. Но не унивайте! Цикълът се затвори отново, пак ще плащаме, докато си спомняме за летните дни.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.