Далечната латиноамериканска държава е богата на полезни изкопаеми.
СНИМКА WIKIMEDIA.ORG

Чили поиска от Световната банка да разследва понижения рейтинг Doing Business

Агенция Монитор - неделя, 14-01-2018 - 09:52

Правителството на Чили ще поиска от Световната банка (СБ) да разследва изопачаването на фактите при понижаването на рейтинга на страната за конкурентоспособност Doing Business.

Наскоро в интервю за The Wall Street Journal главният икономист на СБ Пол Ромер заяви, че финансовата институция ще коригира рейтингите Doing Business за последните 4 години, защото те може да са били изчислени несправедливо по отношение на някои държави. "Искам лично да се извиня на Чили и всяка друга страна, за която сме дали неправилна оценка", завява той пред изданието и признава, че манипулирането на данните може да се станало по политически мотиви.

В момента Чили заема 55-то място по рейтинга Doing Business. През 2014 г., преди поемането на президентския пост от социалистката Мишел Бачелет латиноамериканската държава бе 34-та.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.