Погасителната давност за престъплението била изтекла

Отказахме екстрадиция на издирван турски терорист

Мария Атанасова - вторник, 26-07-2016 - 16:17

Бургаският Окръжен съд отказа да екстрадира кюрдът от ПКК Микаил Алмис, издирван за тероризъм в Турция. Магистратите постановиха той да бъде свободен незабавно, ако не бъде задържан на друго основание. В мотивите на съда се посочва, че е извън компетентността на настоящия съд  да разглежда въпроси по съществото на престъплението, в което е заподозрян Алмис. От друга страна, съдът констатира, че исканото лице не принадлежи към кръга от лица, посочени в чл.6 от ЗЕЕЗА. В същото време е изчислено, че абсолютната давност, предвидена за престъплението за което той е издирван е изтекла. 
"Бургаският окръжен съд установи абсолютно основание за отказ да изпълни екстрадицията, свързано с чл.7, т.6, пр.2 от ЗЕЕЗА.
Съобразно с текста на чл. 80, ал.1, т.3 НК и инкриминираната дата – 15.07.1994 година, се констатира, че погасителната общата давност е изтекла на 15 юли 2004 г., а абсолютната преследвателна давност е изтекла на същата дата през 2009 година, по българското законодателство", обясниха от пресцентъра на окръжния съд в Бургас.
42-годишният Алмис Микаил бе арестуван на 17-ти юни на летището в сарафово. През 2013 година той е бил обявен за издирване чрез Интерпол с Червена бюлетина. Престъплението, за което Микаил се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995г. Мъжът е от кюрдски произход и с двойно гражданство - френско и турско.
Съдебните власти в Република Турция отправиха още преди месец искане за екстрадиция на задържания. Той е искан от турските съдебни органи, за да бъде подведен под наказателна отговорност за това, че през 1995г. е участвал в терористична организация ПКК и е извършил въоръжено нападение над турски села.
Според прокурора, от материалите по преписката може да бъде направено обосновано предположение, че Алмис е извършил престъплението, в което е обвинен и което в Република Турция се наказва с доживотен затвор.  Микаил заяви, че не се признава за виновен и не иска да бъде задържан. Той твърди, че пристигнал в България на почивка.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.