МОНИТОР

БДЖ търси машинисти от ученическата скамейка

Агенция Монитор - неделя, 11-03-2018 - 15:58

БДЖ търси машинисти от ученическата скамейка, като се опитва да привлече млади кадри чрез множество инициативи, съобщиха от държавната железница.

Една от тях е подписаното партньорско споразумение с Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра за разкриване на нови паралелки. От есента ученици, завършили VII клас, ще могат да кандидатстват в железничарския град за дуална форма на обучение: „Техник по железопътна техника”, специалност „Локомотиви и вагони” и професия „Електротехник”, специалност „Електрообзавеждане на железопътна техника”. Тийнеджърите ще могат да се възползват и от стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

Както „Монитор“ вече писа над 3000 служители са напуснали системата на родната ни железница през последните пет години. Най-много хора, близо една трета от всички, са „слезли от влака“ през 2015 г. Същевременно в дружеството най-много персонал се търси за длъжностите - локомотивен машинист, помощник-машинист, маневрен стрелочник, кондуктор, началник влак и маневрист.

През месец март HR-екипът на БДЖ ще участва във форума „Национални дни на кариерата: Добра кариера. Добър живот”. Експерти от националния железопътен превозвач ще се включат в провеждането на форума в София, Пловдив и Велико Търново. Друго събитие, в което ще се включат специалисти от дружеството през този месец, е панаирът на образованието в Мездра, който се осъществява с цел набиране на ученици в гимназиален клас и старт на приема в професионални гимназии.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.