"В очакване на Годо" - дългоочакваният режисьорски дебют на Деян донков, е посветен на проф. Азарян.

Мариус и Деян Донков отдават почит на Азарян

Агенция Монитор - вторник, 21-02-2017 - 15:41

Две представления, посветени на проф. Крикор Азарян ще се играят през март в едноименния театър в НДК – моноспектакълът на Мариус Куркински „Черното пиле“ и премиерата на първата режисьорска работа на Деян Донков върху пиесата на Бекет „В очакване на Годо“.

Един от най-значимите режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян, е роден на 15 март 1934 г. Ден след рождената му дата в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински „Черното пиле“. Представлението на 16 март Мариус, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава на своя учител. В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.

Премиерата на пиесата „В очакване на Годо“ от Самюъл Бекет в театър „Азарян“ под режисурата на Деян Донков – актьор с над 40 забележителни роли на сцената, ще е на 23 март от 19.30 ч. Редом с него в спектакъла ще участват Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството на Деян Донков с проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

„Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното... Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко театърът да се изпълни с душа“, обяснява драматургът Яна Борисова, артистичен директор на театър „Азарян“.


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.