Бездомникът Любомир Данчев се изправи пред съда заради изпепелените тютюневи складове, като заяви, че е невинен
Авторът
Грози го затвор до 5 години

Искат 3 милиона и 695 хиляди лева от клошаря Любо

Ели Крумова - сряда, 07-12-2016 - 13:42

Разследват общинар за длъжностно престъпление заради изпепелените тютюневи складове

Иск на стойност 3 695 870 лева внесе в районния съд в Пловдив в началото на процеса срещу обвинения за палежа на тютюневите складове бездомник Любомир Данчев адвокат на фирма „Р.И.П.А.”. Дружеството е собственик на първата пламнала сграда на ул. „Екзарх Йосиф” 13, в която нелегално години наред на 4-тия етаж е живял клошарят. Председателят на районния съд Иван Калибацев, който пое делото, отхвърли иска на дружеството с мотива, че това би затруднило провеждането на наказателния процес. Любомир Данчев е обвинен от прокуратурата, че по непредпазливост е запалил тютюневия склад на ул. „Екзарх Йосиф” 13, от който пламъците са се разпространили върху други три склада и лизнали фасадата на пети. 

Защитата на клошаря са поели безплатно председателя и зам.председателя на Адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки и Зоя Тошкова

Постройките се намирали на улиците  „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М. Димитров“ в гр. Пловдив. Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата. Нанесените щети от пожара са за общо 11 784 537 лева, са изчислили от окръжната прокуратура в Пловдив. От разпитите на един от първите свидетели – Константин Бояджиев от „Галакси пропърти груп”, стана ясно, че техният изгорял склад на ул. „Г.М.Димитров” е бил застрахован и предстои застрахователното дружество да им изплати щетите.

„Не съм добре. Аз съм в затвора за няма нищо. Ей така…Искам от съда да ме оправдаят, защото нямам вина. Не съм подпалил аз складовете. Нито знам, нито съм го виждал подпалвача. Има такива хора, които умишлено палят такива работи”, каза преди началото на заседанието Любомир Данчев. Той отрече в 15 часа на 20 август да е бил в стаичката си на четвъртия етаж в първия пламнал склад, тъй като по това време бил на работа в близко заведение.

 

 

Според прокуратурата обаче първите искри са пламнали часове по-рано. Любомир Данчев е излязъл от „дома” си в 11 часа на 20 август през таен проход и там се е сблъскал с живеещия на третия етаж в същия склад друг бездомник Лазар Даскалов, който е един от свидетелите по делото. Любо си свивал ръчно цигари и във фаталния ден хвърлил недоизгасен фас в пластмасово кошче, в което имало найлонова торбичка. Самият клошар обаче твърди, че преди да изхвърли фаса, го бил загасил в пепелник. Шесторна пожаро-техническа експертиза установила, че огънят е тръгнал именно от стаичката на Любомир Данчев. Първо започнало да тлее кошчето, а оттам – пътеката, килима и мокета на пода, както и завесите, които използвал вместо врата на помещението. Липсата на кислород забавила процеса на горене и заради това първите истински пламъци се разгорели около 14 часа. Тогава другият бездомник Лазар Даскалов, чиято стаичка била под тази на Любомир, видял, че от тавана му излиза огън. Той се изплашил и избягал. 50 минути по-късно служителки на съседен мебелен магазин забелязали пламъците от склада на ул. „Екзарх Йосиф” 13 и се обадили на 112.

Пожарът се разраснал много бързо в първия тютюнев склад, обхващайки цялата му вътрешност. Навсякъде хвърчали въглени и останки, които възпламенили съседния склад на ул. „Капитан Андреев”, който се намирал на едва 2,5 метра от първия. Пожарът обхванал покрива на втория склад и със скорост 5 метра в минута се разпространил на юг към третия склад на същия адрес. Пламъците се „движели” и във вертикална посока – отгоре надолу, като се усилили след руфването на покривите на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила третата сграда, която е на 11-е израелски собственици, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртия склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата, ползвана от фирма „Нордикс инвест“ ООД. Пожарът бил потушен чак в полунощ на 20-и срещу 21-и август т.г.

На 15 октомври по разследването на пожара в тютюневите складове били отделени материали срещу служител на общината, който с бездействието си е допуснал в сградите да има клошари, съобщи прокурорът Костадин Паскалев. Той уточни, че Любомир Данчев е бил съден 3 пъти за кражби и има 1 ефективна присъда за грабеж. На 12 март т.г. излязъл от затвора и се върнал в старото си местообитание в склада, чийто четвърти етаж заключвал с катинар и бранел с нож.

Делото срещу Любомир Данчев продължава в следващите дни с разпити на свидетели. Ако обвиненията срещу него бъдат доказани, го грози затвор до 5 години. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.