2. Според проф. Николай Овчаров тези бижута са принадлежали на болярка от двора на деспот Елтимир, владетел на Крънското деспотство. На малката снимка е задържаният с накитите Евгени Ганчев - Душата

Накитите от Казанлък били на болярка от двора на деспот Елтимир?

Христо Христов - неделя, 19-11-2017 - 12:06

Хванатите с бижутата иманяри излязоха на свобода 24 часа по-късно

 

 

Почти със сигурност може да се каже, че бижутата, иззети при спецоперацията на полицаите от петък в Казанлък са принадлежали на високопоставена болярка от обкръжението на деспот Елтимир, брата на цар Георги І Тертер /ХІV в./ Ювелирната изработка на наушниците, торквата /украшението за главата/, малките златни топчета и колието от карнеол и планински кристали в онази епоха са били не само украшения, част от тоалета, но рангово отличие, категоричен е историкът проф. Николай Овчаров.

Той припомня, че деспот Елтимир е управлявал деспотството с център около днешното градче Крън, но и до момента то не е локализирано достатъчно точно.За съжаление не се знае откъде това невероятно съкровище е било изкопано, а засега двамата задържани при акцията казанлъчани отказват да дават показания.

Пак по думите на проф. Овчаров тези накити се родеят с накитите , открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знае, че са принадлежали на принцеса от Х век.

Иззетите в Казанлък бижута са изработени от висока проба злато – най-вероятно 22-23 карата, почти със сигурност може да се каже че са излезли изпод ръцете на изключително квалифициран майстор, най-вероятно от Константинопол.

Тепърва предстои колекцията да бъде оценена от специалисти в тази област.Шест от седемте монети са сечени при императорите Андроник ІІ и Андроник ІІІ /първата половина на ХІVв/ от династията на Палеолозите  , едната е от  Йoaн III Дyкa Вaтaци e yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 г.

Проф. Овчаров не се наема да дава оценка на колекцията, той обаче е категоричен, че тя трябва да остане в трезорите на казанлъшкия исторически музей „Искра“.За това настоява и кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която очаква най-после да започнат проучвания за столицата на деспот Елтимир преди иманярите да са разграбили артефактите.

На този етап няма повдигнати обвинения срещу задържаните за  24 часа в петък по закона за МВР 66-годишен Вълчо В. и 46-годишния Евгени Ганчев с прозвище Душата, съобщи в неделя наблюдаващият прокурор Юлиана Станева. Двамата мъже са на свобода, предстои в понеделник да се преценят събраните до тогава доказателства за извършено от тях престъпление.

В понеделник окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов сподели, че е образувано досъдебно производство по член 278 ал.6 от НК , който предвижда затвор от 2 до 6 години, глоба и конфискация .

Вълчо В. и Евгени Ганчев са криминално проявени, но нямат присъди , двамата имат постоянни адреси и не съществува вероятността да се укрият , това са аргументите на магистратите за оставянето им на този етап на свобода.  Забелязан при довеждането им в РУ „Полиция“ – Казанлък местен адвокат отрече в неделя да е ангажиран със защитата. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.