Агитпропчикът Борис Панкин

Иван Тропанкев - вторник, 28-02-2017 - 17:32

Всяка жаба да си знае гьола, е казал народът. Народният театър не е Холивуд, нито режисьорът Борис Панкин е Мерил Стрийп. Не само защото 110 годишната сцена не е допускала подобни политически изяви, нито пък носителката на няколко Оскара се е стремяла към политическа кариера. Кандидат-депутатът Панкин обаче, като достоен наследник на Вазовите “чичовци”, си позволи тази волност - да посочи бъдещия премиер.

Зрителите, както и ние, може да махнем с ръка и да отминем. Но може и да попитаме само политически ампломб ли е превъзнасянето на лидерката на “Движение 21” Татяна Дончева, или звънът на сребърниците и стоящите в сянка ментори-олигарси не са стимулирали този напън.

Всъщност доста нескопосно поведение на агитпропчик от мрачните комунистически времена. Но то не е смешно, защото показва, че лицата на криминалния преход имат много маски. А техните маши са готови на всичко, за да им осигурят облагите и чадъра на бъдещата власт.

Прави чест острата реакция на Народния театър. Вижда се, че и Панкин вече не е толкова смел. Засега само се опитва да омаловажи случая. Но може да си посипе главата с пепел, като разбере по-късно на какви пачи яйца са го насадили. Срамът обаче ще остане.

АГИТПРОП Терминът произлиза от Съветска Русия като съкратено наименование за Отдела за агитация и пропаганда (Отдел агитации и пропаганды), който е бил част от централните и регионалните комисии на Комунистическата партия на Съветския съюз. По-късно е преименуван в Идеологически отдел на ЦК на КПСС. Агитпропчиците е трябвало да убеждават хората да споделят ценностите на комунистическия строй.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.