Глаукомата протича без симптоматика
Doctiming.bg
В Александровска болница

Преглеждат безплатно за глаукома без направление

Монитор - сряда, 01-03-2017 - 18:18

Безплатни прегледи за глаукома ще се правят от 12 до 18 март от 14.00 до 18.00 ч. В Глаукомния кабинет в Александровска болница. Той се намира на 4-я етаж в Клиниката по очни болести, съобщиха от лечебното заведение и уточниха, че за тях не се изисква направление от личния лекар. Единственото изискване е желаещите да се прегледат да си запишат ден и час на телефон: 02/9230 415, всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 часа.
На 15 март в аулата „Янко Добрев“, която се намира във Втори хирургичен блок специалистите ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата и при късогледство Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Затова офталмолозите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.