Данаил Кирилов: Дежурни жалбоподатели имат меркантилен интерес

ГЕРБ реже „зеления” рекет за национални обекти

МИНА МАРИНОВА - четвъртък, 13-07-2017 - 11:23

Рекетът на различни екологични организации при изграждането на обекти с национално значение като магистрали, жп линии, пристанищни обекти ще бъде пресечен. За целта шефовете на комисиите по околна среда и по правни въпроси Ивелина Василева и Данаил Кирилов от ГЕРБ са внесли промени в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат съкратена процедура при обжалването на оценката за въздействие на околната среда при изграждането на такива обекти. Текстовете ще бъдат разгледани днес следобед в ресорната комисия на НС. Те предвиждат обжалването да става само на една инстанция, а не както в момента – на две, а срокът за произнасяне на магистратите да не бъде по-дълъг от шест месеца. „Става въпрос за национално значими обекти. В много случаи заради обжалвания се създават рискове за изпълнението им, като процедурите са течали по 2-3 години”, обясни Ивелина Василева. Като примери тя даде изграждането на магистрала „Струма”, обходния път на Габрово с тунела под Шипка, обходния път на Поморие, жп линията Пловдив-Бургас, третия метродиаметър в столицата, които са спъвани именно от такива обжалвания. Тя изрично изтъкна, че с промените не се нарушават принципите за достъп до информация и до правосъдие, тъй като възможността за оспорване в съда остава, просто се съкращава процедурата предвид важността на проектите и тяхната приоритетност, като те често са свързани и с европейско финансиране. „Никой не се лишава от права, опитваме се да ограничим злоупотребата с права”, подчерта Василева и изтъкна, че едноинстанционното производство не е прецедент. По думите й самоцелното обжалване носи не само загуби на средства, но и удря по икономиката и развитието на страната и съответния регион.

Шефката на комисията по околна среда и водите побърза да отхвърли предварително всякакви съмнения и обвинения в лобизъм и подчерта, че националните паркови и изграждането на ски зони не попадат в обхвата на законопрокета. Същото уточнение направи и колегата й Данаил Кирилов, който допълни, че извън него са и защитените територии. „Не очаквам сериозни протести. Ако има атака срещу текстовете, тя ще бъде изцяло конюнктурна и съобразно интереса на едни дежурни жалбоподатели, които черпят сила от законовата възможност да обжалват непрекъснато и имат меркантилен интерес”, поясни шефът на правната комисия. Той подчерта, че същият ред на едноинстанционно обжалване на оценките за въздействие на околната среда съществува и в Германия. Кирилов също изтъкна, че промените гарантират правата на обществото и гражданите, като те ще продължат да имат достъп до всички данни за екологичния статут за всеки един случай, да участват в обществени обсъждания и становищата им ще се отразяват в докладите за оценка на въздействието на околната среда.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.