3 бона глоба за кръчмата с такса „празен стол“

Агенция Монитор - четвъртък, 10-08-2017 - 17:55

Управителят се хвали с по-висок оборот след гръмването на скандала

До 3000 лв. е санкцията, която може да отнесе собственикът на созополската кръчма с предявената претенция за такса „празен стол”, обясниха от КЗП.

Шефът на комисията Димитър Маргаритов обяви пред Нова ТВ, че още в сряда е била направена проверка на заведението. „Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира Маргаритов. Той припомни случай от миналата година, когато ресторант се опитвал да начислява т. нар. „такса дете” за това, че деца на клиенти на заведението си играят наоколо. „Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави председателят на КЗП.

Както „Монитор“ вече писа, таксата "резервиран стол“ от 20 лв. е била въведена в популярния рибен ресторант Miloz Fish&Grill в Созопол, намиращ се на крайбрежната улица до старото пристанище.

Днес управителят на заведението пък се похвали в социалните мрежи, че скандалът с полулегалната такса дори е увеличил оборота на кръчмата, а масата, станала повод за проверките и очакваните санкции, била резервирана до края на сезона.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова лично провери ресторанта по заръка на премиера Бойко Борисов и отсече: „Изключително недопустимо е заведение да събира такса „празен стол“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.