Фестивал на шевицата събра близо 100 майстори на везмото в Белослав

Добромир Радушев - неделя, 10-09-2017 - 13:50

Първия Фестивал на шевицата‘2017 в Белослав срешна близо 100 майстори на везмото, събрало хилядолетните традиции на българката, вшити в тъканите. Официалното откриване бе от 10 часа на площад „Възраждане” в градчето край Варна. Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в тази област на ръкоделието, казаха организаторите от местното Народно читалище „Съзнание - 1926“. Участието е индивидуално и колективно, чрез представяне на автентични носии с шевици (части от носии, или съхранени шевични фрагменти). Особен интерес представляваха и самите истории на носиите и шевиците. Представени бяха и артикули със съвременни интерпретации на шевици (сувенири, бижута, аксесоари, дрехи и др.), както и дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите използвани и във везбата - килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и други художествени занаяти. Посетители и гости на Белослав видяха по време на фестивала и се насладиха на разнообразието от дейности, като и на кратка тематична беседа с участието на видни етнографи. Сред тях бяха д-р по изкуствата Юлия Боева, автор на редица книги - изследвания, посветени на архаичните символи в българската везба „Мъдростта на Великата майка“, „Богинята и рогатите глави“, „Богинята и двуглавият кон“ и др. Николинка Ангелова е „майстор – везбар“ от Занаятчийската камара в Шумен. Благодарение на нейното творчество и всеотдайност мнозина съвременни българи имат възможността да научат повече за обичаите и традициите на капанците, които са една от най-старите етнографски групи в България . Друг известен участник бе Десислава Тихолова, фолклорист и уредник в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Русе и майстор от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Гостите имаха възможност да разгледат техните изложби, ревюта на 15 носии от края на XIX и началото на XX век от НЧ „Илия Добрев -1899“ в село Манастир общ. Провадия и демонстрация на автентично капанско наречие и носии с манекени Ася и Симона Андрееви от Разград, работилница за шевици и др. През целия ден програмата предлагаше и забавления в концертна част, в която имаше народни песни и танци с участието на група за автентичен фолклор от с. Здравец, общ. Аврен, песни и хора на мегдана с ансамбъл „Кипра“ и мъжката певческа група при читалище „Христо Ботев – 1927“ в село Кипра, Детски фолклорни песни от Белослав, както и занимателни секции за най- малката аудитория. Участие във фестивала взеха и фотографи, от фотосесиите на които след селекция, ще бъде изработен календар и фотоалбум. Следобед участниците получиха награди и почетни грамоти, а програмата продължи с концерти на танцовите школи „Младост“ и „Моряците“, с женския народен хор „Станка Митева“, фолклорните групи „Българка“ и „Нашенки“ и оркестър „Белослав“.

Община Белослав осигури за гостите и участниците на Фестивала на шевицата и безплатна морска разходка с корабчето „Белла“.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.