Зам.-здравният министър Лидия Нейчева

Болницата във Враца ще работи в пълен обем

РАЙНА ТОШЕВА - вторник, 10-10-2017 - 16:09

Заместник здравният министър Лидия Нейчева дойде във Враца, за да потуши напрежението, което тресе многопрофилната болница от седмица. Пред нея лекарите разкриха, че нямат елементарни неща като игли, памук и медикаменти и на практика са принудени да ги купуват от джоба си, за да не умре пациент по време на дежурствата им.

„Аз съм тук, за да гарантирам, че болницата ви ще работи в пълния си обем“, успокои хората с бели престилки Нейчева. Тя подчерта, че врачанската болница е задача номер едно на ресорното министерство и представи пред персонала спешните мерки, които предприема ведомството. Те целят не спасението на болницата, а връщането й към нормалното съществуване като в периода до далечната 2009 година.

 

По думите й до две седмици персоналът ще получи другата половина от заплата та си за август, а в края на месеца – последното забавено възнаграждение. В същото време в София започнат преговори за разсрочване на задълженията и предоговаряне на кредитите на болницата. Прави се необходимото, за да се изтегли заем с ниска лихва. Лидия Нейчева поиска и пълен списък на лекарствата и консумативите, необходими за нормалната работа на отделенията, като пое ангажимент те да бъдат получени до няколко дни.

Зам.министърът припомни, че се прави пълен анализ на случилото се в болницата през последните години, а прокуратурата ще се заема с нарушения, които също са допринесли за финансовата криза в лечебницата. Сред тях са „интересните” договори с „чужди” здравни заведения, които действат на нейната територия и скенерът, купен на близо три пъти по-висока цена.

Според зам.министъра, в момента текат разговори на ниво Министерски съвет и за дългосрочни мерки, които да извадят областните болници от тежката ситуация, в която се намират.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.